Nieuwwaarderegeling

Een aantal verzekeraars werken met een nieuwwaarderegeling, waarmee men afstapt van het traditionele uitkeren op basis van de dagwaarde. Dit is van toepassing in gevallen van total loss of diefstal. Het maakt niet uit of het gaat om een technisch total loss of een economisch total loss verklaring, aangezien de verzekeraar in beide gevallen de totale waarde van de auto uit dient te keren. De nieuwwaarderegeling is de tegenhanger van de dagwaarderegeling, waar veel van de andere autoverzekeraars op dit moment nog altijd mee werken, zeker voor oudere auto’s.

Wat is de nieuwwaarderegeling?

De nieuwwaarderegeling zorgt er binnen de beste autoverzekering voor dat u de nieuwwaarde krijgt uitgekeerd, op het moment dat uw auto total loss verklaard wordt of deze wordt gestolen. Het grote voordeel hiervan is dat men geen rekening houdt met de afschrijvingen en u de mogelijkheid heeft om een nieuwe auto te kopen. Heeft u bijvoorbeeld een auto van €20.000 en wordt deze na 2 jaar gestolen? Dan is de kans groot dat de dagwaarde al gezakt is naar €15.000 of minder. Dat betekent dat een uitkering op basis van de dagwaarde vraagt om een extra investering van €5.000, om dezelfde auto terug te kunnen kopen. Met de nieuwwaarderegeling is daar geen sprake van, zodat u de auto eenvoudig opnieuw kunt kopen, zonder financieel flink bij te moeten springen.

Nieuwwaarderegeling en aanschafwaarderegeling

FBTO is een verzekeraar die werkt met een nieuwwaarderegeling, maar die daar in de vorm van een aanschafwaarderegeling nog een schepje bovenop doet. De eerste regeling geldt, uiteraard, alleen voor nieuwe auto’s. Met de tweede regeling heeft u de mogelijkheid hier een beroep op te doen wanneer u een tweedehands auto gekocht heeft. Over het algemeen gelden de regelingen binnen de beste autoverzekering 1 – 3 jaar, na die periode werkt men weer met de dagwaarde.