Bonus/malus systeem

Het bonus/malus systeem is een mooi systeem. Dit wil namelijk zeggen dat wanneer u een tijdlang geen schade bij uw verzekeraar claimt dit zal worden beloond door middel van een premie korting. Het is dus absoluut niet zo dat u van uw verzekeraar niks terug krijgt indien u zich goed en netjes in het verkeer gedraagd en geen schade veroorzaakt. De meeste verzekeraars hanteren een maximale premie korting tot 80%. Dit houdt dus in dat u slechts 20% van de originele premie hoeft te betalen. Voordat u echter op die 80% korting zit zullen er eerst een heleboel jaren overheen moeten gaan waarin u geen schade claimt, want premie korting opbouwen is nu eenmaal niet iets dat erg vlot gaat.

Hoe werkt de opbouw?

Het opbouwen van premie korting werkt door middel van schadevrije jaren. Elk schadevrij jaar levert u een hogere korting op. Het bonus/malus systeem werkt als een ladder en bij elk schadevrij jaar klimt u een plekje op de ladder en krijgt u dus een hogere korting. Om uiteindelijk op een maximale korting te komen moet u vaak 20 jaar schadevrij hebben gereden. U ziet dus dat u daar niet zomaar bent, maar het is in elk geval een nobel streven om te proberen er te komen. Hierdoor kan uw beste autoverzekering in de loop der jaren nog beter worden dan deze al was.

Wat gebeurt er bij schadeclaim?

U heeft al jaren geen schade gemaakt en u heeft dus al een aardige korting opgebouwd en dan komt dat ene moment van onachtzaamheid waarbij u even niet oplet en een schade veroorzaakt. Dat heeft gevolgen voor uw premie korting, want bij een schade zakt u over het algemeen 5 plekjes op de bonus/malus ladder. Zoals u weet klimt u bij elk schadevrij jaar 1 plekje en dus verliest u behoorlijk wat korting. Bij een kleine schade is het dan ook niet raadzaam deze te claimen en veel korting te verliezen, maar kunt u deze beter gewoon zelf gaan betalen aan de partij waarbij de schade is veroorzaakt. Zo behoudt u uw korting en dit kan op lange termijn erg rendabel zijn. In het geval u toch een claim voor de schade indient weet u dus wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.